Regissøren, Lorentzen, for «En gave fra Gud» håper at alle som har flyktet fra Tyrkia kan vende tilbake en dag.

0
2822
Jørgen om natta ved Bosporos

Av BUGRA GURDOGAN

Filmregissører, Nefise Ozkal Lorentzen og Jørgen Lorentzen har fått til noe unikt. Etter tre år med intens gravende journalistikk  har de klart å lage filmen  “En gave fra Gud”.  Filmen møtte med publikum i Oslo den 26. september. Dokumentarfilmen har fått tittelen etter en uttalelse fra Erdogan i forbindelse med kuppforsøket. På visningen av filmen kunne regissørene snakke om at det var startet en “healing process” i Tyrkia.​

Filmen har til hensikt å kaste lys over hva som skjedde i Tyrkia under kuppforsøket i 2016 og hva som skjedde i den etterfølgende tiden. Det som fremkommer av denne dokumentarfilmen er noe annet enn det som fremkommer av den tyrkiske pressen. Fromturkey.no har fått til et intervju med Jørgen Lorentzen. I tillegg til teknisk informasjon om filmen, kan du også lese noen detaljer om innholdet i intervjuet. Du kan også lære om deler som ikke gjenspeiles i filmen.

A Gift From God (Trailer)

«For mange er det et sjokk å se det de ser, for de visste ikke at disse tingene faktisk skjedde.»

Hvordan kom du på ideen om å lage en dokumentarfilm om 15. juli 2016? Hva var det som ga deg inspirasjon? Har du planer om å lage en ny film om samme tema?

-15 juli 2016 var jeg i Tyrkia og opplevde kuppet på nært hold. Vi forstod tidlig at det var noe veldig underlig med dette kuppforsøket, inntil en venn ut på natten sa at «Dette er ikke noe kupp. Jeg har vært gjennom flere kupp i Tyrkia og vet hva et kupp er». Da begynte jeg å bli nysgjerrig, og som en gammel journalist begynte jeg å stille spørsmål og grave etter hva var det egentlig som skjedde. Men først et år senere fikk jeg gjennombrudd i gravingen og forstod at her var det materiale som kunne brukes til noe. Så inspirasjonen til å lage filmen kom kanskje et år etter selve kuppforsøket. Og de siste to årene har vi jobbet døgnet rundt for å forsøke å få brikkene på plass.

Hvordan er tilbakemeldingene om filmen? Hva fikk du mest tilbakemeldinger om? Synes du filmen vekket interesse? Hvor mange ble filmen sett av i Norge?

– Tilbakemeldingene er overveiende positive. For mange er det et sjokk å se det de ser, for de visste ikke at disse tingene faktisk skjedde. President Erdogan har i stor grad vunnet kampen om media, slik at det er hans historie som mange går rundt og tror på. Vi forsøker med et objektivt blikk å stille spørsmålstegn ved noen av disse «sannhetene».

Vi ser at det er stor interesse for filmen. Svært mange ser den på AftenpostenTV og nå går den også på kino i Oslo, og 7 november skal den settes opp på kino i Bergen. Så jeg oppfordrer alle i Bergen til å gå og se.
Foto: Tekin Familie fra filmen

Filmen ble vist i Danmark og Sverige. Vil den bli vist i andre land også?

-Filmen er foreløpig vist i Sverige, og jeg har fått utrolig mange positive eposter fra svenske seere. Det varmer sterkt. Den skal nå snart bli vist i Danmark og Finland, og vi gleder oss til det. Filmen er nå ute for salg til resten av verden, og vi håper mange TV-stasjoner vil kjøpe den slik at alle kan få sett den.

Du har spurt om å ha intervju med Fethullah Gulen og Recep Tayyip Erdogan, men bare Fethullah Gulen takket ja. Hva tror er årsaken til at Erdogan nektet å ha intervju. Hva ville vært det første du hadde spurt dersom du hadde fått anledningen?

-For oss som journalister er det viktig å lytte til alle perspektiver og meninger. Vi bestemte oss derfor raskt for at vi ønsket både Gülen og Erdogan i filmen. Vi er glad for at Fethullah Gülen sa ja, men synes det er synd at Erdogan ikke svarte. Vi henvendte oss offisielt gjennom ambassaden, så vi vet at forespørselen om intervju kom fram. Jeg vet ikke hvorfor han ikke ønsket å stille opp, men vet jo at han gir svært få intervjuer.

Jeg ville konfrontert ham med de ytringene som kommer fram i dokumentarfilmen og spurt ham om dem, en etter en, og regner med at jeg ville få interessante svar.

Fikk du svar på alle spørsmål du stilte til Fethullah Gulen? Vil du fortelle litt om det som ikke fremkommer av dokumentarfilmen? Kan du fortelle litt om hva du har observert da du hadde intervju med Gulen?

-Intervjuet med Gülen var kort av naturlige årsaker i og med at han er ganske syk. Det var usikkert om vi i det hele tatt kunne intervjue ham av helsegrunner, men vi var heldige og han følte seg såpass frisk at vi fikk møte ham.

-Jeg var vel ganske overrasket over hvor enkelt og greit det var å komme til området der han bor og møte ham. Det er verken overbeskyttet eller prangende, men et helt vanlig leirområde.

«Det første systematisk forsøket gjennom film for å vise sannheten.»

I filmen er det vist til tyske myndigheters forklaringer om at Gulen ikke har tilknytning til kuppforsøket, men at myndighetene ikke ville gi detaljert informasjon. Synes du europeiske organisasjoner vet nøyaktig hva som har skjedd og hvem som står bak kuppforsøket?

-Jeg er overbevist om at både europeiske, russiske og amerikanske etterretningsorganisasjoner vet mer enn det de sier. Det blir spennende når de begynner å lette på sløret. Men per i dag er vel ikke det ønskelig sett fra stormaktenes side.

Er det en spesiell grunn til at du har hatt intervju med Dogu Perincek? Hva er grunnen til at du ikke hadde intervju med andre politikere. Har du spurt dem også?

-Perincek er viktig fordi han selv på et tidlig tidspunkt gikk ut offentlig og sa han i flere år har jobbet med lister som lå til grunn for de arrestasjonene som ble gjort rett etter kuppforsøket. Han er slik sett en nøkkelmann. Dessuten vet de fleste at han har nære kontakter til Russland og Iran og derfor har etablert seg som en sentral spiller i tyrkisk politikk. Selv om han kommer fra et ganske så ubetydelig politisk parti.

På filmvisningen sa Nefise at de starter en “healing process”. Hvordan tror du dette vil skje i Tyrkia?

Kun gjennom å vise og fremme sannheten kan en healing process være vellykket. Vi anser det vi gjør som et første systematisk forsøk gjennom film å vise sannheten om det som har skjedd og det som skjer.

På visningen av filmen fortalte du at mange intervju ikke kunne tas med i filmen på grunn av tidsbegrensningen og at påstandene måtte bevises. Du sa at en av påstandene var om Erdogans opphold i Marmaris den natten kupp forsøket fant sted. Hva skjedde i Marmaris, er det noe mer enn det som fremkommer i media du kan dele med oss?

-Hendelsene i Marmaris er jo et lite mysterium. For det første at presidenten 5 dager før kuppforsøket forsvinner og ingen riktig vet hvor han er. Deretter det som skjer kuppnatten, hvor den gruppen med soldater som visstnok skulle arrestere Erdogan blir holdt igjen på flyplassen i Cigli utenfor Izmir til langt etter at president Erdogan har forsvunnet fra Marmaris, og først da blir sendt til byen. Og at det er paramilitære tropper som blir fraktet i helikopter til Marmaris langt tidligere på natten. Hva gjorde de og hvorfor var de der? Eller at det er russisk tilstedeværelse i sjøen rett utenfor Marmaris. Det er mange spørsmål som ikke er besvart, men vi holder på med et puslespill om hva som skjedde der også.

«Tyrkia styres nå av en eneveldig hersker som er mer opptatt av sin egen makt.»

På filmvisningen observerte du diskusjoner mellom tyrkere med forskjellige synspunkter. Hva synes du om dette?

-Det viser dessverre den splittelsen som president Erdogan nå har skapt mellom forskjellige grupper av tyrkere. Den splittelsen finnes ikke bare i Tyrkia, men også i alle land hvor det bor tyrkiske statsborgere. Det er denne splittelse vi må «heale» skal vi klare å skape fred og et Tyrkia som får blomstre og vise fram all sin prakt.

Jørgen med bilde av Murat Tekin

Hvor lang tid tok det å bli ferdig med dokumentarfilmen? Hva var det som var mest utfordrende under arbeidet og var det noe som påvirket deg? Var det noen som prøvde å påvirke arbeidet eller på forskjellige måter prøvde å hindre deg i å lage filmen?

-Mens vi laget filmen var vi svært hemmelighetsfulle, slik at vi ikke skulle bli utsatt for unødig press, eller på annen måte skulle bli hindret i arbeidet vårt. Dette var viktig for at vi skulle kunne lage den filmen vi ønsket. Det mest utfordrende når man lager film er kanskje det å bestemme hva som skal være med og hva skal ikke være med. Husk at vi hadde materiale til å lage tre episoder. Dette har vi klippet ned til 1 time.

Fikk du trusler etter at filmen ble vist? Kommer du til å reise til Tyrkia noen gang heretter?

-Vi har ikke fått noen trusler etter at filmen nå er vist, og vi ser heller ingen grunn til det. Den tyrkiske ambassaden forsøkte riktignok å stoppe visningen av filmen her i Norge, men det visste jo ambassadøren på forhånd at det er nytteløst. Det fungerer ikke slik i Norge. Det er mulig i Tyrkia, men ikke i Norge.

Jeg gleder meg til å reise tilbake til Tyrkia, og håper at en dag kan alle som har flyktet fra landet vende tilbake. Det er en av de tingene jeg håper filmen kan bidra til. Tyrkia er et fantastisk land med utrolig god mat! Dessverre styres landet nå av en eneveldig hersker som er mer opptatt av sin egen makt, enn av at folket i landet skal ha det bra.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.