Av GANIME YAVAS

I et program i forbindelse med menneskerettighetsdagen har Erdogan kritisert Nobelkomiteen for å være ideologisk og har kalt Orhan Pamuk for terrorist uten å oppgi navn.

Presidenten Tayyip Erdogan besvarte spørsmål i et program som ble arrangert i forbindelse med 10. desember menneskerettighetsdagen. Erdogan reagerte på at Nobel fredsprisen 2019 gikk til østerisk forfatter Peter Handke som benekter Srebrenica-massakren. Erdogan mener at Nobelkomiteen nærmer seg sin egen slutt ved å virke som en ideologisk og politisk organisasjon. 

Erdogan opplyste at Tyrkia ikke kommer til å delta i Nobelprisene og mente at terrorister fra Tyrkia ble tildelt Nobelpris. Med dette siktet han til Orhan Pamuk som i 2006 fikk litteraturprisen. Videre uttalte Erdogan seg om Nobelprisen som ble gitt til Aziz Sancar fra Tyrkia. Erdogan mener at det ikke er noe å diskutere ved dette og at Aziz Sancar er en kunnskapsrik person. “Dette støtter vi også, men når fredsprisen går til personer som bruker terrorister i sine romaner kan det ikke forventes at vi støtter dette”. Med disse ordene siktet Erdogan til Orhan Pamuk. 

Erdogan uttalte at han ba alle land som Tyrkia har gode relasjoner med, å benekte å delta i Nobelprisene og sa at det er å være en del av ondskapen dersom en er med på å gi pris til slike mennesker. Erdogan som blir sett på som årsaken til menneskerettighetsbrudd i Tyrkia ble spurt om hva han vil gjøre dersom han blir utdelt Nobels fredspris. Erdogan svarte at han ikke vil motta den. 

Erdogan hadde gratulert Orhan Pamuk i 2006
Erdogan som var datidens statsminister hadde ringt Orhan Pamuk og gratulert ham da han i 2006 fikk Nobels litteraturprisen. Datidens talsmann for statsministeren, Akif Beki, hadde den gangen forfalt at Erdogan ringte Pamuk for å gratulere ham og for å meddele glede av at Pamuk hadde fått tildelt Nobels litteraturprisen. Pamuk hadde takket for dette.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.