Mødre til elever ved krigsskolen som er arrestert for deltakelse i kuppet 15. Juli 2016 ble tatt i varetekt.

0
1204

Melek Çetinkaya,mor til Taha Furkan Çetinkaya, eleven ved krigsskolen som ble dømt til livsvarig fengsel, ble tatt i varetekt tre ganger på tre dager. Hun tok initiativet til den demonstrasjonen “For Rettferdighet” for å støtte krigsskoleelevene som ble dømt til fengsel på livstid. Hun ble løslatt på visse betingelser fra Ankara-avdelingen for bekjempelse av terror (TEM), der hun satt i varetekt.

Elevene ved Krigsskolen ble anklaget for å ha hatt en rolle i kuppforsøket 15 juli 2016 og ble dømt til livsvarig fengsel 3.januar 2020. Melek Çetinkaya ønsket å protestere mot dette og organiserte en demonstrasjon i  Güven-parken i Ankara. Hun ble satt i varetekt 19.januar, den dagen hun hadde planlagt å lage den første markeringen sammen med venner.

Straks hun kom ut fra Metroen ble hun tatt med til Ankara-provinsens sikkerhetsavdeling. “Jeg er en mor med et brennende hjerte. Dere har gitt 19-årige krigsskolestudenter fengsel på livstid. Vi har tiet i tre og et halvt år, heretter skal dere ikke kunne tie. Rettferdighet skal vende tilbake til dette landet”, sa hun. Etter at opposisjonen tok affære på basis av “Lov om demonstrasjoner og møter” slapp Çetinkaya seinere ut igjen.

På demonstrasjonens tredje dag ble Çetinkaya pånytt tatt i varetekt, straks hun gikk hjemmefra. Til tross for rettskjennelsen ble hun pånytt tatt til Ankara-avdelingen for bekjempelse av terror (TEM), og det ble kjent at hun fikk ikke lov til å sette seg, men måtte stå og vente med ansiktet mot veggen.

Parlamentarikeren Gergerlioğlu ble overfalt for å ha støttet Çetinkaya

På demonstrstrasjonens første dag ble parlamentarikeren Ömer Faruk Gergerlioğlu overfalt av politiet som ville stoppe de demonstrerende. “Jeg går til innenriksdepartementet, dere oppnår ikke noe med vold!” sa Gergerlioğlu til politiet. “Dere skal ikke kunne hindre disse menneskene fra å utøve sine lovfestete rettigheter”.

“Tyrkia er en politistat”

Gergerlioğlu ble lenge fysisk holdt unna de demonstrerende og reagerte sterkt på at politiet nektet dem å snakke med ham. “De gjennomførte identitetskontroll på folk som bare sto der, og tok dem i varetekt. De ville ta en av mine talspersoner i varetekt, men vi fikk endret det. Vi kom i god tro til Güven-parken og politiet trodde de kunne løse problemet ved å hindre oss” sa han.

Gergerlioğlu som hele tiden ble observert av politikameraer fremholdt at “dere kommer ingen vei ved å skyte på ofrene. Det dere  gjør er helt og holdent  mot Grunnloven. Folk er blitt tatt i varetekt bare fordi de befinner seg i Güven-parken, uten å ha kommet med et eneste slagord. Hele Tyrkia skal legge merke til dette. Tyrkia er ikke noen rettsstat, men en politistat”.

Da Gergerlioğlu deltok i demonstrasjonen tredje dag sa han: “Det skal skapes en markering i Güven-parken for Melek Çetinkayas sønn Furkan Çetinkaya og for de andre elevene. Men vi får ingen onformasjoner om dem!”. Çetinkaya som ble tatt i varetekt  en hel dag på 22.januar ble satt fri 23.januar på visse betingelser.

En Gave Fra Gud

De norske aktivistene Jørgen Lorentzen og Nefise Özkal Lorentzen fortalte  i sin film “En gave fra Gud” liksom Murat Tekins kone i sin reportasje om krigsskolestudentene som ble drept i en regulær lynsjing på broen. Sedat Tekin, Murat Tekins far viste fotografier av sønnen i uniform og etter ta han var blitt drept, og sa med tårer i øynene “Slik overlot jeg sønnen min til krigsskolen og slik utleverte de ham til meg”.

*Vi takker Ragnar Hertzberg Næss med å oversette denne historien fra tyrkisk til norsk. Og igjen stor takk for frivillige innsatsen!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.