På dagsorden i Europarådet; Tok opp tyrkiske myndigheters bortføring av mennesker med tilknytning til Gulen-bevegelsen

0
2669

På dagsorden i Europarådet;

Tok opp tyrkiske myndigheters bortføring av mennesker med tilknytning til Gulen-bevegelsen.

Lise Christoffersen, nestleder i Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentariske forsamling, tok opp tyrkiske myndigheters behandling av tyrkere i andre land under Europarådets parlamentariske møte i oktober. Christoffersen løftet frem hvordan seks tyrkiske lærere med tilknytning til Gulen-bevegelsen har blitt bortført av tyrkiske myndigheter i Moldovas hovedstad Chișinău, dette i strid med internasjonal folkerett.

Lise Christoffersen:

«Hva kan Europarådet gjøre for å beskytte disse menneskene?»

Christoffersen forklarte hvordan denne bortføringen gjør mennesker med tyrkisk bakgrunn i Norge svært urolig og stilte videre dette spørsmålet; «Hva kan Europarådet gjøre for å beskytte disse menneskene?» Generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland, understreket at det er Europarådets medlemsland sin oppgave å beskytte disse menneskene med tilknytning til Gulen-bevegelsen, og at «ingen medlemsland godtar en tankegang der man skal returneres til Tyrkia, hvis man er tilknyttet bevegelsen».

Nestleder i Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentariske forsamling, Lise Christoffersen, rettet spørsmålet om hvordan beskytte disse menneskene til Europarådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland:

«Mitt spørsmål omhandler lærerne som ble pågrepet i Moldova, men fra en annen synsvinkel. Human Rights Watch og Amnesty International hevder at disse pågripelsene er en del av en større internasjonal operasjon ledet av tyrkiske myndigheter. Tyrkere i Norge er engstelig for denne situasjonen og fremmer ønske om beskyttelse. Hva kan Europarådet gjøre for å beskytte disse menneskene og andre tyrkiske diaspora i Europa?»

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland;

«Medlemslandene er nødt til å beskytte de tyrkiske asylsøkerne»

På spørsmålet fra Christoffersen hadde Jagland følgene svar: «Medlemslandene er nødt til å beskytte mennesker som befinner seg i medlemslandene. Dette er veldig viktig! Og jeg er glad for at de aller fleste landene opprettholder en slik praksis. De vil heller ikke kunne godta en praksis hvor man blir returnert med bakgrunn i tilknytning til bevegelsen. Dette har hittil ikke vært praktisert eller godtatt i de aller fleste av våre medlemsland. Det er her også mulig å klage til den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen».

HVA HAR SKJEDD?

Seks lærere med tilknytning til Gulen-bevegelsen ble pågrepet i Moldova, nærmere bestemt ved skolen Orizont i byen Ceadîr-Lunga i regionen Gagaus. I den lovstridige bortføringsoperasjonen utført av tyrkiske myndigheter forholdt moldoviske myndigheter og rettsvesen seg tause. De seks lærerne ble overlevert til tyrkisk etterretningstjeneste (MIT). Mennesker med tilknytning til Gulen- bevegelsen blir i strid med internasjonal folkerett og menneskerettigheter utsatt for mangeåringe arrestasjoner og utsatt for tortur i Tyrkia. 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.