Kjære Norges innbyggere og følgere av fromturkey.no,

På jubileet for Menneskerettighetserklæringen, som ble vedtatt for 70 år siden, markerer vi også den 10. desember Verdensdagen for menneskerettighetene. I denne anledning ønsker vi å dele sorgene og utfordringene til alle de som rundt om i verden opplever å bli frattatt sine grunnleggende menneskerettigheter og som blir utsatt for ulovlige handlinger av sine myndigheter.

Vi vil at dere skal lukke øynene noen sekunder og forestille dere følgende: Du våkner opp og oppdager at du har blitt erklært “terrorist” på det ubegrunnede grunnlag at myndighetene har bestemt at banken du bruker er satt på terrrorlisten, eller på grunn av det faktum at den skolen du har valgt å sende barna dine på er erklært som en “terrororganisasjon”. Dette er det pågående marerittet til alle de i Tyrkia som definerer seg selv som kritiske til Erdogan og hans regime.

Det er med stor sorg vi formidler at hele 743 babyer i landet befinner seg i fengsel sammen med sine mødre, som har blitt fengslet med bakgrunn i rotløse anklager om å være terrorist. Miray er en av disse babyene. Like etter fødselen ble moren omgående tatt i varetekt med baby Miray i armene. Nå er Miray 6 måneder og hun vokser opp bak kalde og lukkede murer i et høysikkerhetsfengsel.

Ahmet Altan, en prominent journalist. Han har blitt holdt fenglset sammen med 145 av sine kollegaer. For å si det på en annen måte; Tyrkia er verdens største fengsel for journalister. Ahmet Altan ble dømt til 3 ganger livstid for sine utsagn på en TV-kanal. Hans utsagn; “Jeg vil ikke opptre i feighet og ofre alle århundre bak meg for noen få år i fremtiden” er ord som fremdeles mange relaterer til, og hvor de beundrer hans motstand mot undertrykkelsen.

Ahmet Turan Alkan, en prominent spaltist. Han opplevde det samme som Ahmet Altan med bakgrunn i noen spalter han hadde skrevet i avisen Zaman, Tyrkias tidligere bestselgende avis. Hans utsagn; “Jeg vil ikke slikke kniven som kutter strupen min”, er fremdeles en inspirasjon for tusenvis av mennesker som deler samme skjebne.

Selahattin Demirtas, tidligere leder for det prokurdiske partiet HDP, ble fenglset med bakgrunn i anklager om terrorisme. Hvis han blir dømt vil han få en straff på 142 år i fengsel. Som leder av HDP har han gjennomført tre politiske kampanjer fra fegselscellen. Menneskerettighetsdomstolen har funnet en rekke menneskerettighetsbrudd og bedt Erdogan og myndighetene om å løslate han umiddelbart. Som med alle andre dommer og rettsutsagn som ikke taler i hans favør, har Erdogan også i denne saken uttrykt at han ikke lar seg affektere av en slik uttalelse.

Sist, men ikke minst; den utbredte og systematiske bruken av tortur er et annet brudd på menneskerettighetene som har vært tilfelle i stor grad i Tyrkia etter kuppforsøket 15. juli 2016. Gökhan Açıkkollu var en lærer som først ble sagt opp i sin stilling. Så ble han torturert til døde i politiets varetekt. Ironisk nok ble hans uskyld erkjent av Erdogans regime i en uttalelse i ettertid, hvor han ble kalt tilbake til sin stilling av Utdanningdepartementet.

Vi ønsker å beklage i forkant for det dystre bildet som skisseres, men i håp om å kunne illustrere nivået av menneskerettighetsbrudd i landet Tyrkia. Vi kan samtidig forsikre dere om at dette bare er en svært liten andel av hva tusenvis av mennesker opplever under Erdogan-regimets undertrykkelse og jernhånd. Det eneste de ber om er at deres stemmer blir hørt og at informasjonen blir spredd.

Med bakgrunn i dette ber vi alle Norges innbyggere om å støtte opp under og forsvare menneskerettighetene også i Tyrkia. Vi oppfordrer alle, både innbyggere, politikere, bedrifter og frivillige organiasjoner, til å være med å øke bevisstheten rundt den mørke menneskerettighetstilstanden i Tyrkia.

 

Takk på forhånd,

Vennlig hilsen

Fromturkey.no

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.